top of page

Voor de Investeerder

Welkom op onze website! Op deze pagina vind je belangrijke informatie die je moet doorlezen voordat je obligaties gaat uitgeven.

  1. Bij Bloei Foundation helpen we ondernemers bij het uitgeven van obligaties. Maar zij zijn zelf verantwoordelijk voor het uitgeven ervan. Wij bieden ondernemers het benodigde bouwpakket, inclusief bouwtekeningen en begeleiding.

  2. Obligaties zijn eigenlijk leningen. Juridisch gezien is dit een langlopende lening aan de ondernemer.

  3. We assisteren uitsluitend ondernemers die persoonlijk aansprakelijk zijn voor de obligaties. Dus als je een V.O.F., Maatschap, eenmanszaak of B.V. met persoonlijke borgstelling hebt, staan we klaar om je te helpen bij het opzetten van obligaties.

  4. Deelname is uitgesloten voor N.V.'s en C.V.'s.

  5. Ondernemers die onder curatele staan, komen niet in aanmerking voor deelname.

  6. De betreffende ondernemers dienen ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel.

Wat als het helemaal misgaat? Een obligatie is juridisch gezien een langlopende lening. De ondernemer is persoonlijk aansprakelijk voor deze lening, net als bij een lening bij de bank.

Als de ondernemer failliet gaat, zal hij zijn persoonlijke bezittingen, zoals zijn huis, moeten verkopen om de schuldeisers af te lossen.

Als obligatiehouder word je een schuldeiser. Na het betalen van de belastingdienst en de bank, word je een concurrente schuldeiser. De opbrengst van de verkochte bezittingen wordt verdeeld onder alle schuldeisers. Het bedrag van de obligatie kan lager zijn dan het oorspronkelijk ingelegde bedrag.

Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je verder te helpen!

Kijk voor meer informatie op de belasting dienst. 

De AFM hoe zit dat eigenlijk?

De AFM is een afkorting en staat voor Autoriteit Financiële Markten. Ze houden toezicht op de financiële markten van Nederland. Ze zorgt er voor dat bedrijven en instellingen zich netjes houden aan de regels die hiervoor gelden.

De ondernemers die obligaties aanbieden op onze website van de BloeiFoundation vallen buiten het toezicht van de AFM, geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit.

 
 
 
 
 
Maar hoezo eigenlijk?

Binnen de regels van het AFM gelden een paar uitzonderingen. Namelijk: Wanneer je als bedrijf minder dan 5 miljoen (per jaar) aan obligaties wil binnen halen, geldt hier geen vergunning- prospectus plicht voor. Maar wel een meldplicht bij het AFM. Dit heeft als doel dat de Autoriteit Financiële Markten een overzicht krijgt van alle aanbiedingen van obligaties die zijn vrijgesteld van de prospectusplicht op grond van artikel 53, eerste lid, van de Vrijstellingsregeling WFT (wet op het financieel toezicht). De AFM kan op deze manier eerder inspelen op mogelijke misstanden bij de uitgevende instellingen om zo de beleggersbescherming te vergroten.

Je bent wel verplicht om netjes aan te geven voor welke doelen je het geld gebruikt. Je moet aangeven wat de risico’s zijn, zodat iedereen die obligaties van jouw koopt op een eerlijke manier kan beoordelen wat de risico’s zijn op deze belegging.

Risico belegger

Er bestaat een kans dat de ondernemer waarvan jij een obligatie hebt gekocht failliet gaat. In dit geval is de kans aanwezig dat je minder geld terug krijgt dan je oorspronkelijke ingelegde bedrag. Tot in het ergste geval ben je het gehele geld bedrag kwijt.

Waarom Obligaties en geen certificaten of aandelen?

Obligaties is de meest veilige manier van beleggen. Je spreekt vooraf een vast rendement af, hiermee ben je niet aan het gokken met je geld. Daarnaast is de structuur van het uitgeven van obligaties het goedkoopste. Bij aandelen moeten de bedrijven taxaties en jaarrapporten inleveren die de waarde van hun bedrijf en dus aandelen bepalen. De kosten hiervoor staan vaak niet in verhouding met baten aangezien het gaat om kleine ondernemers.

Daarnaast mag een V.O.F. of eenmanszaak geen aandelen of certificaten van aandelen uitgeven. De enige manier om te beleggen in lokale ondernemers is daarmee met obligaties.

Looptijd van minimaal 10 jaar?

De looptijd van de obligaties is minimaal 10 jaar. De reden hiervoor is dat ondernemers de tijd moeten hebben om de plannen goed uit te kunnen voeren. Een nieuw project beginnen is net zoiets als een geboorte van een kind. Het begin is heel fragiel. Dag en nacht heeft het idee aandacht nodig. Naar mate het ouder wordt leert het lopen, praten en nog veel meer. Wanneer het bedrijf 10 jaar is kan het al behoorlijk zelfstandig werken. Het is heel realistisch dat de ondernemer de obligaties terug kan kopen met een gezond bedrijf. Doe je een kortere terug betaal tijd dan breng je het project onnodig in de stress. De kans op slagen is dan aanzienlijk kleiner.

Vast rendement van 2 procent of 6 procent producten

De obligaties die aangeboden worden hebben een vast rendement van 2 procent. Ze stijgen niet in waarde maar dalen ook niet. De obligaties zijn van lokale bedrijven die ethisch, duurzaam en lokaal actief zijn. Dit is economisch gezien niet de meest winstgevende bedrijfsstructuur. Vind je een hoog rendement belangrijk? Dan kun je beter deelnemen aan beleggingsportefeuilles als bijvoorbeeld shell of bitcoin.

Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor 6 procent aan producten. Je kunt dan bij de ondernemer die de obligaties uitgeeft voor de waarde van 6 procent producten halen. 

Beleg nooit meer geld dan je 10 jaar kunt missen

Een obligatie koop je voor 10 jaar met een vast rendement. In principe blijft dit geld voor die periode vast staan. Check goed of je dit ook echt kunt missen.

Twijfel je aan de zekerheid van een obligatie?

Het kan zijn dat je het risico van een obligatie die een ondernemer uitgeeft spannend vind. Koop dan nooit te veel van deze obligaties. Maar houd het bij één.

 

Koop ik een obligatie van de bloeifoundation of van de ondernemer?

Je koopt obligaties van de ondernemer. De bloeifoundation helpt door het bos van regels maar de ondernemer geeft ze uit. De contracten die gesloten worden, de geldstromen en de beleggingen gaan ook rechtstreeks via de ondernemer. Ook de pagina die op onze website staat is van de ondernemer. 

Logo Bloei foundation (15)_edited.png

Van jou talent

Samen

Maken

We

Het leven

Mooier

bottom of page