Zelf obligaties uitgeven?
Wij vinden het heel belangrijk dat jij zelf de mogelijkheid hebt om obligaties uit te geven. Veel crowdfunding organisaties vinden we (veel) te duur. Dit vinden wij zonde omdat dit geld beter geïnvesteerd kan worden in projecten om bijvoorbeeld de wereld te verbeteren. Daarom hebben we zelf de bloei foundation opgericht. Om rechtstreeks verbinding te maken tussen mensen die willen uitlenen voor mooie duurzame projecten en mensen die geld nodig hebben om projecten te realiseren.
Wij willen je graag helpen, maar we mogen jouw effecten niet aanbieden op de Bloei Foundation. Dat heeft te maken met de ECSP vergunning die de AFM uitgeeft. In Europa mag je als bedrijf zelf wel effecten uitgeven en op je site plaatsen, maar niet die van een ander. Dan worden we direct gezien als crowdfunder, ook als we dit kosteloos zouden doen. Daarom heb ik hier een stappenplan gemaakt waarin je zelf de stappen kunt doorlopen om ook effecten uit te geven.
Voor je begint
Dit document is opgesteld op om je te helpen. Opgesteld op 6 januari 2024. Je kunt er geen rechten uit dit document ontlenen, je bent zelf verantwoordelijk voor iedere stap die je zelf zet. Lees daarom alle stappen en documenten goed door, denk helder en logisch na! Daarbij wil ChatGTP je ook graag helpen.
Iedereen in Nederland mag geld uitlenen en geld lenen.
Tenzij je, jouw effecten aan meer dan 150 mensen voorstelt of de inleg per effect kleiner is dan 100.000 euro per effect is.
Als de effecten minder dan € 5000.000 totaal per 12 maanden is, heb je geen prospectusplicht. (In een prospectus worden beleggers volgens bepaalde wetgeving op de hoogte gesteld van de risico’s. Dit is bedoeld voor grotere fondsen die anoniem met geld werken. In ons en jou geval investeren mensen direct in onze of jouw onderneming.)
​
Dus als je publiekelijk effecten uit gaat geven en hiermee meer dan 150 mensen benadert, moet je de AFM op de hoogte stellen van je plannen. Dat kan door dit document in te vullen en op te sturen naar: meldingvrijstellingprospectus@afm.nl Vanuit de AFM krijg je een overzichtelijk document dat je moet invullen waarmee alle risico's van je effecten moeten beschrijven.
Wel of geen stichting
Je mag obligaties uitgeven vanuit je eigen bedrijf. Daar hoef je geen stichting voor op te zetten, in ons geval gaat de V.O.F. Boer Bart een overeenkomst aan met iedereen die een obligatie koopt. In dit document vind je de reglementen die wij hebben opgesteld. Je mag dit als voorbeeld gebruiken voor je eigen reglement. Reglement Bloeifoundation Boer Bart. Je kunt zelf rente regels en aflostermijnen bepalen.
Let op bij het opstellen van de reglementen:
Wees eerlijk, maak investeerders bewust van de risico’s. Obligaties zijn juridisch achtergestelde leningen en worden bij faillissement pas uitbetaald als er nog geld over is na het betalen van de belastingen en de bank.
Kun je de reglementen ook echt nakomen? Een (te) snelle aflossing kan voor liquide problemen zorgen.
In een samenwerking vinden investeerders het belangrijk,
-
Dat ze zeker weten dat het geld van hun investering blijft bestaan. Hoe groot is het risico?
-
Wat doe je met het geld, hoe verbeter je de wereld?
-
Wat is het rendement? Hoe en wanneer betaal je het rendement, in producten of in geld.
Administratie.
-
Alle obligaties die je verkoopt, moet je netjes bijhouden. Dit mag zelf door middel van excel, maar je kunt er ook voor kiezen om samen te werken met bedrijven die dit voor je doen. In ons geval is dat Share Council. Quintus Willemse (Eigenaar, heeft een vreemde foto als profielfoto) Hij is kundig en is goed op de hoogte van de Nederlandse regelgeving. Als je contact met hem opneemt, doe hem dan groeten. Let wel: Wij betalen voor de onboarding € 3500. Je kunt een betalingsregeling met hun regelen door dit bijvoorbeeld maandelijks te betalen. Letop! Je betaalt hier geen percentage over het geld dat je binnen haalt. De meeste bedrijven doen dit wel! ​
-
Het nadeel aan het programa van Share Council is dat als mensen hun obligatie weer willen inleveren, dat niet zo makkelijk gaat. Je kunt bijvoorbeeld niet zo het geld terug boeken op de rekening van de obligatiehouder. Dat moet via het systeem, waarbij de obligatiehouder eerst de obligaties te koop moet aanbieden. Je kunt dus niet een zoals bij een factuur een creditfactuur aanmaken.
-
-
Je kunt ook contact opnemen met Gijs van Eyevestor. Dit bedrijf kan je van A-Z helpen met het uitgeven van effecten en beschikt over een ECSP vergunning. Ze hebben wat hippe namen bedacht, zoals een eventures. Deze naamgeving moet je even leren. Wat ik heel sterk vind aan dit bedrijf is dat je hier ook alles zelf kan regelen. Je krijgt een website, die je volledig zelf kunt invullen en ze hebben veel bezoekers op hun site. Maar de kosten zijn wel hoger. Zie hier een overzicht van de verschillen.
-
Als je niet handig bent met het bouwen van een website. (Iedereen die een beetje na kan denken kan een site bouwen) Dat is dit bedrijf een aanrader en (volgens mij de beste kwaliteit/prijs verhouding) omdat ze alles bieden. Dus ook marketing.
-
In de onderstaande afbeelding heb ik een vergelijking van de kosten weergeven voor een effecten uitgifte van 1.5 mil
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Je kunt ook een webshop aan je eigen site toevoegen, kun je obligaties als product aanmaken en verkopen. Hiermee heb je meer dingen direct regelen. Zoals een terugbetaling door een “Credit obligatie aan te maken”
Geld op je rekening.
Wij hebben een account aangemaakt via Mollie. Dit bedrijf biedt betaaloplossingen en zorgt ervoor dat geïnteresseerden via Ideal kunnen betalen. Mollie controleert de geldstromen, of bijvoorbeeld de rekeningnummers en namen overeenkomen (Om wit wassen te voorkomen).
-
Sommige websites en webshops hebben ook een betaaloplossing. Zoals WIX, of Shopify. Bekijk welke aanbieder goedkoper is per transactie.
Witwassen?
De Nederlandse staat is heel bang voor witwaspraktijken. De geldstromen die binnenkomen zul je mogen controleren.
Website bouwen.
Een website bouwen kan iedereen, al helemaal met een platform als WIX. (Dat gebruiken wij zelf) Als je een site moet laten bouwen ben je direct al veel geld kwijt, dan kun je beter samenwerken met Gijs van Evestor.
Marketing
Hoe breng je de mensen op de hoogte van de effecten die je uitgeeft? Als ik namelijk niet weet dat jij dat doet, hoe kan ik dan in jouw investeren. Dit kun je doen door al je vrienden te bellen en te vertellen je kunt mailen en post te maken op social media.
Wij als Boer Bart hebben al een grote achterban en de landelijke media hebben het opgepakt. Dit heeft voor een heel groot gedeelte bijgedragen aan het succes.
Bedrag bepalen
Je bent vrij om zelf je bedrag per obligatie te bepalen. We hebben bedrijven en campagnes gevolgd die effecten uitgaven. We kwamen erachter dat bedrijven die grotere bedragen kozen, zoals 1000 euro. Succesvoller zijn dan bedrijven die effecten van 100 of zelf 10 euro
uitgeven. Op de een of andere manier wordt 1000 euro serieuzer genomen.
Slotwoord
We wensen je heel veel succes, als je op of aanmerkingen hebt hoor ik het graag. Dan kunnen we samen het document completer maken. Zodat we samen meer mensen kunnen helpen.
Met vriendelijke groet Bartele Holtrop
bart@boerbart.nl of 0654602041
De AFM hoe zit dat eigenlijk?
De AFM is een afkorting en staat voor Autoriteit Financiële Markten en houdt toezicht op de financiële markten van Nederland. Ze zorgt er voor dat bedrijven en instellingen zich netjes houden aan de regels die hiervoor gelden.
De ondernemers die obligaties aanbieden op onze website van de BloeiFoundation vallen buiten het toezicht van de AFM, er geldt geen vergunning- en prospectusplicht voor deze activiteit.
​
​
Maar hoezo eigenlijk?
Binnen de regels van het AFM gelden een paar uitzonderingen. Namelijk: wanneer je als bedrijf minder dan 5 miljoen (per jaar) aan obligaties wilt binnen halen, geldt hier geen vergunning- en prospectusplicht voor. Maar wel een meldplicht bij het AFM. Dit heeft als doel dat de Autoriteit Financiële Markten een overzicht krijgt van alle aanbiedingen van obligaties die zijn vrijgesteld van de prospectusplicht op grond van artikel 53, eerste lid, van de Vrijstellingsregeling WFT (wet op het financieel toezicht). De AFM kan op deze manier eerder inspelen op mogelijke misstanden bij de uitgevende instellingen om zo de beleggersbescherming te vergroten.
Je bent wel verplicht om netjes aan te geven voor welke doelen je het geld gebruikt. Je moet aangeven wat de risico’s zijn, zodat iedereen die obligaties van jou koopt op een eerlijke manier kan beoordelen wat de risico’s zijn op deze belegging.
​
Geld lenen kost geld
Wees je er als ondernemer bewust van dat de gelden die je binnenhaalt voor jouw plan of bedrijf geld kost. Je betaalt namelijk ieder jaar 2% rente. En na een looptijd van 10 jaar moet je het weer terugbetalen. Als je 1000 euro binnenkrijgt op de obligaties betaal je aan de investeerder ieder jaar 20 euro. Na 10 jaar is dat opgeteld 200 euro. Daarnaast zijn er nog kosten voor het systeembeheer dat netjes bijhoudt wie van jou obligaties hebben gekocht.
​
Risico belegger
Er bestaat een kans dat de ondernemer waarvan jij een obligatie hebt gekocht failliet gaat. In dit geval is de kans aanwezig dat je minder geld terug krijgt dan je oorspronkelijke ingelegde bedrag. In het ergste geval ben je het gehele geldbedrag kwijt.
​
Waarom Obligaties en geen certificaten of aandelen?
Beleggen in obligaties is de meest veilige manier van beleggen. Je spreekt vooraf een vast rendement af, hierdoor ben je niet aan het gokken met je geld. Daarnaast is de structuur van het uitgeven van obligaties het goedkoopst. Bij aandelen moeten bedrijven taxaties en jaarrapporten inleveren die de waarde van hun bedrijf en dus aandelen bepalen. De kosten hiervoor staan vaak niet in verhouding met baten waar het gaat om kleine ondernemers.
Daarnaast mag een V.O.F. of eenmanszaak geen aandelen of certificaten van aandelen uitgeven. De enige manier om te beleggen in lokale ondernemers is daarom in obligaties.
​
Looptijd van minimaal 10 jaar?
De looptijd van de obligaties is minimaal 10 jaar. De reden hiervoor is dat ondernemers de tijd moeten hebben om de plannen goed uit te kunnen voeren. Een nieuw project beginnen is net zoiets als een geboorte van een kind. Het begin is heel fragiel. Dag en nacht heeft het idee aandacht nodig. Naar mate het ouder wordt leert het lopen, praten en nog veel meer. Wanneer het bedrijf 10 jaar is kan het al behoorlijk zelfstandig werken. Het is heel realistisch dat de ondernemer de obligaties terug kan kopen met zijn gezonde bedrijf. Kies je voor een kortere terugbetaaltijd dan breng je het project onnodig in de stress. De kans op slagen is dan aanzienlijk kleiner.
​
Vast rendement van 2 procent of 6 procent producten
De obligaties die aangeboden worden hebben een vast rendement van 2 procent. Ze stijgen niet in waarde, maar dalen ook niet. De obligaties zijn van lokale bedrijven die ethisch, duurzaam en lokaal actief zijn. Deze bedrijven plaatsen hun missie voor winstgevendheid. Vind je een hoog rendement belangrijk? Dan kun je beter deelnemen aan beleggingsportefeuilles met daarin bijvoorbeeld Shell of Bitcoin.
​
Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor 6 procent rendement in producten. Je kunt dan bij de ondernemer die de obligaties uitgeeft voor de waarde van 6 procent producten halen.
​
Beleg nooit meer geld dan dat je 10 jaar kunt missen
Een obligatie koop je voor 10 jaar met een vast rendement. In principe blijft dit geld voor die periode vast staan. Check daarom goed of je dit ook echt kunt missen.
​
Twijfel je aan de zekerheid van een obligatie?
Het kan zijn dat je het risico van een obligatie die een ondernemer uitgeeft hoog vindt. Koop dan nooit te veel van deze obligaties, maar houd het bij één.
Koop ik een obligatie van de bloei foundation of van de ondernemer?
Je koopt obligaties van de ondernemer. De Bloei Foundation helpt door het bos van regels, maar de ondernemer geeft de obligaties uit. De contracten die gesloten worden, de geldstromen en de beleggingen gaan ook rechtstreeks via de ondernemer. De pagina met informatie over de onderneming die obligaties uitgeeft die je op deze website vindt is van de ondernemer zelf.
​