top of page

Obligaties uitgeven, hoe doe je dat?

Er is altijd een oplossing, ook voor kleine ondernemers.


Heb je "Onze Boerderij" van Yvon Jaspers gezien? Het laat duidelijk zien welke uitdagingen boeren maar ook zeker kleine ondernemers vandaag de dag hebben. Het is daarom tijd voor andere oplossingen – zoals bijvoorbeeld het gebruik van obligaties als alternatieve financieringsbron.


Even terug, Wat is een obligatie? Een obligatie is een lening die wordt uitgegeven door een bedrijf. Door bijvoorbeeld boeren, slagers, tuinders, timmermannen of koks die bijvoorbeeld een restaurant willen beginnen.


Een obligatie is een directe verbinding met investeerders/mensen die het belangrijk vinden dat het MKB blijft bestaan en kleine bedrijven die de kans krijgen om te starten of hun bedrijf te verduurzamen. Waarbij de investeerder een vast rendement krijgt en de ondernemer een vaste rente betalen, zonder dat daar iets tussen zit.


Dit is een prachtige manier voor kleine ondernemers om financiering te krijgen, zonder afhankelijk te zijn van banken of crowdfunders en hun hoge rentes.


Maar waarom dan geen aandelen? Aandelen kunnen zeker een optie zijn, (vooral certificaten van aandelen) maar veel boeren en zelfstandigen hebben geen BV, ze zijn persoonlijk met heel hun hebben en houden verantwoordlijk. En volgens de Nederlandse wet mag je geen aandelen bezitten van een persoon. Daarom is een obligatie een hele effectieve manier om te investeren in de lokale economie.


Waarom niet via crowdfunding? Hoewel crowdfunding populair is, vinden wij dat er te veel kosten gerekend worden – soms wel 10% gaat naar de organisatie. Obligaties zijn directer, een eerlijke afspraak tussen twee partijen.


Wil jij ook obligaties uitgeven?

We willen je graag helpen, maar dat mogen we niet!


Bij de Bloeifoundation mogen we zelf geen obligaties uitgeven door nieuwe wetgeving (ECSPR). Daarom hebben we van A tot Z uitlegt hoe je zelf obligaties kunt uitgeven, inclusief hoe je je aanmeldt bij de AFM en aan welke regels je moet voldoen.


Wil jij je bedrijf anders organiseren of investeren in lokale bedrijven? Bekijk zeker deze pagina over hoe je obligaties kunt uitgeven en bijdragen aan een duurzame toekomst voor kleine ondernemers.


Het succes van obligaties uitgeven is sterk afhankelijk van je netwerk. Hierin bieden crowdfundorganisatie ondanks de prijs wel een groot voordeel.


Wil je investeren in lokale intiatieven? Hier een paar leuke bedrijven.


www.boerbart.nl van @Boerbart (dat zijn we zelf.) Werken aan een boerderij die 1000 jaar gaat bestaan. Geven obligaties uit om gronden los te maken van de bank. Waarmee de grond altijd in dienst kan staan van duurzame landbouw.


https://www.hetblauwehuis.nl/ een biologisch dynamisch bedrijf dat kruiden kweekt.


Een nieuw te starten restaurant in Akrum welke iedere avond direct van de boeren uit de omgeving kookt.

20 weergaven0 opmerkingen

(On)afhankelijk van de bank

Samengevat: De stijgende rente kunnen we niet doorberekenen aan de natuur. We moeten ons anders organiseren, zodat dat dit niet ten koste gaat van de bodem en de dieren.


Een korte uitleg over prijzen in de landbouw: Voor vrede moet voedsel goedkoop zijn. Misschien ken je de uitspraak van de Romein Juvenalis over "brood en spelen." Als voedsel niet betaalbaar is, ontstaat er onvrede, zoals tijdens de Franse Revolutie of de Arabische Lente in Egypte in 2011. "Wordt brood te duur dan gaan we muiten".


De prijs van de producten die je als boer produceert, moet dus laag blijven en de prijs wordt meestal door de koper bepaald. Deze prijzen, zoals voor melk, stijgen vaak niet in dezelfde mate als de inflatie of de prijzen van andere producten. De enige manier om dit te compenseren is door de productie te verhogen: meer vlees, melk of eieren per koe of kip, of meer aardappelen of bloemkolen per hectare. Tenkoste van alles.


In de gangbare landbouw wordt dit opgelost door extreme groei en technische innovaties die productieverhoging mogelijk maken. Echter hebben de duurzame, biologische bedrijven een grotere uitdaging om stijgende kosten bij te houden, omdat ze gebaseerd zijn op natuurlijke patronen die je niet kunt versnellen. "De stijgende kosten kunnen wij niet doorberekenen aan de natuur."


Dat vraagt om een totaal andere aanpak:

Wij maken onze boerderij los van grote krachten en voegen waarde toe aan onze producten. Door direct aan consumenten te verkopen, via onze boerderijwinkel en ons restaurant. Maar de grootste invloed op onze boerderij is de bank. Een rentewijziging heeft direct effect op de liquiditeit van onze boerderij. Na het aflopen van het rentecontract in 2023 werd de rente verdrievoudigd. Om die reden hebben we in 2023 onze boerderij opgedeeld in 1000 obligaties, zodat we vanuit mensen gefinancierd worden in plaats van banken. Hiermee zit er geen marge tussen de gene die het geld uitleend en de gene die het geld leent, een afspraak tussen mensen.


Van de obligaties hebben we inmiddels 587 verkocht en we werken hard om de laatste 413 ook te verkopen. Want alleen als we alles verkocht hebben heeft het effect.


We bieden een vaste rente van 2% in geld of 6% in "Eieren voor je geld." Hierbij krijg je een Boer Bart-creditcard waarmee je je saldo kunt opnemen in producten van onze boerderij.

Via deze link vind je meer informatie over de obligaties.

38 weergaven0 opmerkingen

De Bloeifoundation is van jou!


De bloeifoundation is hier wel geboren maar het is van iedereen die zich hieraan verbonden voelt. Deze stichting heeft als doel om (met name) kleine ondernemers te helpen bij het uitgeven van "aandelen" in de vorm van obligaties. Het streven is om op deze manier de wereld mooier te maken.


Toen wij voor onze eigen boerderij "aandelen" in de vorm van obligaties wilden uitgeven werden we tot onze verbazing geconfronteerd met hoge kosten die derde partijen in rekening brachten voor deze dienstverlening. Dit bracht ons aan het denken: waarom zou dit geld niet ingezet kunnen worden voor projecten die de wereld verduurzamen en verbeteren?


Omdat het zo zonde is dat het geld niet daadwerkelijk gebruikt wordt voor een project kwamen we erop om de Bloeifoundation op te zetten, gebruikmakend van de talenten binnen ons eigen netwerk. We wilden een soort open source stichting creëren waarbij iedereen die zich betrokken voelt zijn of haar talent kon bijdragen. Het leuke resultaat hiervan is de vorming van een team met internetanalisten, marketing- en salesprofessionals, brandingexperts en communicatiespecialisten. Allemaal gedreven door het geloof dat we de wereld daadwerkelijk beter kunnen achterlaten voor de volgende generatie.


De kracht van de Bloeifoundation ligt in het collectieve streven naar een betere wereld. Door kleine ondernemers te ondersteunen bij het uitgeven van "aandelen" in de vorm van obligaties, bieden we hen de mogelijkheid om hun bedrijf te laten groeien en te bloeien. Iedereen die gelooft dat we samen een verschil kunnen maken kan als investeerder of ondernemer deel worden van de Bloeifoundation.


Als non-profit organisatie zetten wij ons in voor een betere wereld, zonder winstoogmerk. Wil jij een actieve rol spelen in het realiseren van een duurzamere, rechtvaardigere en betere toekomst? Investeer in onze obligaties voor positieve verandering en draag direct bij aan projecten die de wereld mooier maken. Jouw investering door het kopen van onze Bloei obligaties maakt een verschil.


Ik ben trots op wat we tot nu toe hebben bereikt, maar onze reis is nog lang niet ten einde. Samen met ons groeiende netwerk van betrokken individuen en ondernemers blijven we ons inzetten voor een duurzame en bloeiende toekomst. Laten we onze krachten bundelen en samenwerken om de wereld mooier achter te laten voor de volgende generatie.


Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe jouw inzet een positieve impact kan hebben.



Groeten,


Bartele Holtrop,

Voorzitter Bloeifoundation




69 weergaven0 opmerkingen
1
2
bottom of page