top of page

Kritische vragen
Boer Bart

We krijgen regelmatig vragen over onze crowdfunding hier een gesprek met toestemming van de persoon die deze vragen heeft gesteld.

​

Hey Bart, prachtige site over de obligaties, maar wel een beetje wollig.

Kun je mij de kern uitleggen waarom je werkt aan een andere financieringsstructuur?

Wil je de lange of korte versie?

Korte…

Europese Centrale Bank heeft de rentes verhoogd en we hebben net de pech dat onze oude rente contracten vervallen. De Rabobank heeft ons een nieuw “marktconform” rentevoorstel gedaan van 3x meer rente tov van het oude contract. Ondanks we ontwikkeld zijn tot één van de duurzaamste bedrijven van Friesland. Dit is de aanleiding om te werken aan een alternatief voor onze financieringsstructuur, zodat we kunnen blijven werken aan onze lange termijn visies.

​

Dit heeft geresulteerd in een systeem met "Bloei-Obligaties". Concreet houd dit in dat we ons bedrijf verkopen stukjes in de vorm van obligaties. Iedere obligatie vertegenwoordigd een klein gedeelte met een vaste waarde (grond, gebouwen, productierechten, koeien) van onze boerderij. Hiermee ben je in feite een klein beetje eigenaar van de boerderij en heeft de bank geen vat meer op de visie en strategie. Waar we de bank in rente betalen kunnen obligatie houders kiezen voor een vergoeding met producten. 

​

Wat als het niet lukt om dit geld binnen te halen en de bank af te lossen?  

Er is geen optie om dit niet te halen, voor 31 december worden de obligaties verkocht dat gaan we ook halen.

​

Maar wat als het echt niet lukt, ik bedoel we weten niet wat er nog kan gebeuren krijg ik dan het geld van mijn obligatie weer terug?

Als het echt niet lukt: Dan ontstaat er een enorme lasen verzwaring en zullen we uiteindelijk de boerderij, de gronden en productierechten verkopen en de verkochte obligaties aan iedereen terug betalen. Dit geld trouwens altijd: Mocht er een rede zijn/ontstaan dat we de boerderij moeten verkopen dan krijgt iedere obligatie houder zijn/haar geld terug.  

​

Op je site zeg je dat je aan duurzaamheid werkt. Hoezo is het bedrijf verdelen in 1000 stukjes duurzaam?

De keuzes die we maken zijn niet altijd op rendement gedreven we werken aan een visie met een hele lange termijn die er uiteindelijk voor zorgt dat de boerderij in harmonie met de natuur voedsel produceert. Als we de economische rendementen van de bank moeten nastreven. Moeten we hele andere keuzes gaan maken zoals: de koeien direct op stal, kappen we alle bomen zodat grote trekkers in zo weinig mogelijk tijd zoveel mogelijk kunnen doen. Zonder te kijken wat dit doet met de biodiversiteit of onze dieren. We zullen andere gebieden in de wereld moeten leeghalen om onze koeien meer te laten produceren. Kortom: Die manier van denken in rendement past niet met het ideaal wat we nastreven.

​

Door de boerderij samen met obligatiehouders te financieren zijn we niet meer afhankelijk dan deze rendement structuren en bouwen we samen een veel sterkere boerderij die veel meer tijd krijgt om door te gaan met natuurlijke innovaties.

​

Waarom organiseer je dit via de Bloeifoundation? Die je zelf hebt opgezet en niet via een ander platform?

​

Het eerste onderzoek in deze duurzame herfinanciering van de boerderij, was een onderzoek naar bestaande crowdfund organisaties. Echter vinden we de kosten die deze partijen in rekening brengen veel te hoog. Zo moeten we voor een project in onze omvang tussen de €80.000 tot €100.000 betalen aan een dergelijk platform. Dit draagt niet bij aan een betere wereld. Daarom hebben we met een groep ondernemers, zelf een platform gebouwd met Mollie en Share Council. Uiteindelijk zodat andere duurzame ondernemers (gratis) gebruik kunnen maken van deze structuur.  

​

Wat gebeurt er na 10 jaar met de obligatie?

De obligatie vertegenwoordigd een stukje van onze boerderij, als jij een obligatie hebt, heb je een stukje boerderij. Als jij deze na 10 jaar wil verkopen, kopen wij deze terug of zoeken een koper voor deze obligatie.

 

 

bottom of page