top of page

Waarom krijg je (veel) minder rente dan dat je betaalt?

Bijgewerkt op: 13 aug. 2023

Heb je je ooit afgevraagd waarom je zoveel meer rente moet betalen dan dat je ontvangt op je spaarrekening? Deze vraag heeft ons ook beziggehouden en heeft geleid tot de oprichting van de Bloei Foundation, een non-profitstichting die zich inzet voor een lokaal duurzamere, ethische wereld.


Misschien denk je dat er al genoeg goede platforms zijn die dit doen, en dat klopt. Maar we begrijpen niet waarom deze platforms zoveel winst willen maken. Waarom ontvang jij als geldverstrekker zoveel minder dan wat het duurzame idee moet betalen?

Om deze vraag te beantwoorden, hebben we onderzoek gedaan. Bedrijven zoals banken en crowdfundorganisaties die (spaar)geld accepteren en uitlenen aan ondernemers moeten voldoen aan talloze regels om zorgvuldig met jouw spaargeld om te gaan. Deze regels, ook wel bekend als Basel III, dragen helaas niet bij aan een mooiere wereld.


Lokale, duurzame en ethische ideeën zijn vaak minder winstgevend en worden daarom binnen dit systeem als risicovol beschouwd. Vanwege dit label moeten ondernemers vaak de hoofdprijs betalen om hun ideeën werkelijkheid te laten worden. Grote bedrijven met hoge winsten worden volgens deze regels als laag risico gezien en betalen daardoor aanzienlijk minder rente en aflossing dan kleinere duurzame ondernemers. Hierdoor kunnen grote bedrijven gemakkelijk gebieden opkopen, maar helaas draagt dit vaak niet bij aan een diversere, mooiere en duurzamere wereld.

Stel je nou eens voor dat we alles wat er tussen geld lenen en uitlenen gebeurt weghalen en teruggaan naar een eenvoudige afspraak tussen jou en bijvoorbeeld de duurzame bakker. Net zo eenvoudig als de zon en de regen, de zee en het strand en de kip en het ei.

Op die manier kan de bakker minder bezig zijn met de winstgevendheid, maar wel zijn uiterste best doen om de beste broodjes van de wereld te bakken.

Gelukkig kan het anders. In Nederland is het voor iedereen toegestaan om obligaties uit te geven*. Als de Bloei Foundation jouw ingelegde geld NIET beheert, bijvoorbeeld via een derdenrekening, maar jij rechtstreeks contact hebt met de ondernemer, hoeven we niet te voldoen aan de regels van Basel III. Hierdoor kunnen we het rendement op jouw spaargeld verhogen en de kosten voor het duurzame idee verlagen.

Daarbij zijn we een non-profitorganisatie en brengen we alleen de strikt noodzakelijke kosten in rekening zoals het beheren van het platform. Meet weten over de kosten? https://www.bloeifoundation.com/kosten


*Het uitgeven van obligaties vereist wel enige administratie en melding bij de AFM, evenals het opstellen van een informatiedocument voor de beleggers. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het valt mee. We helpen je hier graag bij.317 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

"We geloven dat we wereld beter kunnen achterlaten"

De Bloeifoundation is van jou! De bloeifoundation is hier wel geboren maar het is van iedereen die zich hieraan verbonden voelt. Deze stichting heeft als doel om (met name) kleine ondernemers te helpe

Comments


bottom of page